Tagok

Bakó Zsigmond – alapító
Nagy Gyula, Siti Edit, Vígh Zoltán
– Kuratórium
Önkénteseink:
Betléri Zoltán – Nyíregyháza

Berta Julianna – Szeged
berta_jullianna„Én boldog pillanataimban gyermeknek érzem magamat és akkor derűs a szívem, ha munkámban játékot fedezek föl. (…) mindig azon leszek, hogy az emberek játékos kedve el ne lankadjon…” Kópé segítségével gyakran élhetem át ezt az érzést, és segíthetek másoknak, hogy szintén jól érezzék magukat.
Gyermekkori álmom valósult meg, amikor 2009-ben a Szegedi Tudományegyetemen megszereztem magyartanári és gyógypedagógusi diplomámat. Ettől az évtől kezdve a Zrínyi Ilona Általános Iskola fejlesztő pedagógusa vagyok, tehát a napom jelentős részét az álmomnak szentelhetem.
Szintén nagy álmom valósult meg, amikor 2011 áprilisában Kópé terápiás kutya igazolványt szerzett, így most már együtt „játszhatunk” a gyerekekkel.

 

 

 

 

 

Csányi Dóra – Barcelona
csanyi_dora
Csányi Dóri vagyok, egy Barcelonához közeli kisvárosban élek, férjemmel, két fiammal és két ill. két és fél kutyával ill. még egy fél állatkerttel. Chispával egy éve kezdtük a terápiázást idősek otthonában ill. sérült fiatalokkal. De gyakran van olyan alkalom is, amikor fejlesztő foglalkozást végzünk egészséges gyerekekkel, mindenféle ügyességi játékot kitalálva. Chispi 7 éves border collie szuka, rettentő klassz karaktere van, és nagyon jól nevelt, engedelmes kutya.  Vele régebben agilityztem is egy kicsit, aztán volt táncikálós időszakunk is (dog-dancing), de szerettem volna valahogy még jobban kihasználni a kutya emberekhez való kedvességét és azt, hogy rendkívül szeret ügyességi feladatokat végrehajtani. Erre alapozva elvégeztem/tünk tavalyelőtt Debrecenben egy terápiás kutya vizsgára felkészítő tanfolyást Nagy Lajosékkal, amely végén még jobban megfogalmazódott bennem, hogy Chispivel marha jól lehet majd terápiázni. Ezután Barcelonában részt vettem egy egy hónapos intenzív Terápiás Technikusi Képzésen, és a kutyát is “levizsgáztatták” hivatalosan is, kitűnő terápiás kutyának minősítve. Végre hivatalosan is egy igazi terápiás csapat vagyunk! Van nekem egy Magyarországról kihozott igazi magyar pulim is, Bodza, akire az igazi magyar pulik jellegzetes ugribugri, hangos, bizalmatlan karaktere a jellemző.

 

 

Erdélyi Noémi, Hódmezővásárhely – óvónő, terápiás kutyafelvezetőrong>
2003-ban a harmadik gerincműtétem következtében lebénult a jobb lábam, ekkor tapasztaltam meg igazán a kutya odaadó és önzetlen szeretetét, segítőkészségét Fancy kutyám személyében. Azonnal érzékelte, hogy segítenie kell, a golden retriever intelligenciájával és ösztönös tenni akarásával, szatyrot vitt, szemetet levitte, a ruháimat, cipőmet, sőt még a járókeretet is odahozta nekem. Szinte nem ismerte a lehetetlent. Az Ő lelki és fizikai segítségével sikerült talpra állnom, újra botok nélkül járnom, mozognom, bár mozgássérülésem maradandó. Ennek az élménynek hatására fogalmazódott meg bennem, hogyha rajtam így tudott segíteni egy kutya, ezt másoknak is megadhatjuk. Elköteleztem magam, életcélomul tűztem ki, hogy másokon, különösen sérült gyermekeken (mivel óvónő a szakmám), fogunk segíteni. Kitartóan és állhatatosan küzdöttem, miközben Fancy kutyám kölyke, Tódi, majd később Tádé is a család tagjává vált, hogy céljaimat megvalósíthassam. 2009. óta folyamatosan járunk sérült gyermekekhez. Egy évet Fancyvel és Tódival a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskolába, ezt követően pedig mindhárom kutyával a Kozmutza Flóra Gyógypedagógiai Intézménybe. 2011 februárjában sikeres terápiás vizsgát tettünk, az álmom megvalósult. Számomra nincs szebb érzés, mint látni a gyermekek és kutyák egymás iránti önzetlen és tiszta szeretetét, a gyermekek csillogó szemét, amikor megérkezünk hozzájuk. Egyszerre boldog gyermek és kutya. Számtalan Csodát átéltünk már, megtapasztaltuk milyen, amikor egy mozgássérült gyermek sétáltatja a kutyát, labdát dob el, csakhogy kölcsönösen örülhessenek. Amikor egy autista gyermek a kutya szemébe néz, és beszél hozzá, vagy az addig meg sem szólaló gyermek egyszer csak kimondja a kutya nevét. Küldetésemnek érzem ezt a Csodát minél több gyermekkel megosztani.

“Dicsérjék mások hálaadó lélekkel tanítójukat, az élet felé nekem egy KUTYA mutatta meg az UTAT.” – Illyés Gyula

 

Héder Gábor – Nyírbátor

 

Kárászné Dudás Erzsébet – Kalocsa
dudas_erzsebetLogopédus, terápiás kutya-felvezető. 25 éve dolgozom pedagógus pályán, 4 éve sérült gyermekekkel. Folyamatosan kerestem, keresem azokat a lehetőségeket, módszereket melyekkel munkám eredményesebb, sikeresebb lehet. Így találtam rá az állataszisztált terápiára is. Hospitátlásokon láttam a terápia működését, munkám mindennapjain pedig tapasztalom a sikereit.

2010/2011-es tanévtől dolgozom a kutyámmal speciális általános iskolában. A múlt tanévben, Sátoraljaújhelyen, a 2011/2012- es tanévben pedig Kalocsán a NEBULÓ EGYMI-ben tartunk terápiás foglalkozásokat.

 

 

 

 

Köböl Erika – Szeged
http://www.kutyas-terapia.hu/kutyas-terapia/index.php

 

Krajczár Gabriella – Debrecen
krajczar_gabriella

 

Lehoczkyné Májer Edina – Nyírbátor

 

Mészáros Magdolna – Olaszország

 

Nagy Lajos – Debrecen

 

Paulik Anikó – Nyíregyháza
paulik_anikoÉn egy fiatal, vidám, lelkes, energikus embernek tartom jómagam. 2008-tól Nyíregyházán a RIDENS Speciális Szakiskolában nevelek – és tanítok nevelőtanárként. Imádom a munkám, megtaláltam azt a pályát, amit nekem szánt a sors. Kellően szigorú, következetes, viszont segítőkész és türelmes igyekszem lenni a munkám során. A terápiás foglalkozások egészen kiteljesítik a mindennapi tevékenységeimet. Artúr 2007 nyarán került hozzánk, azzal a határozott szándékkal, hogy segítőkutyaként terápiás foglalkozásokat indítsunk iskolánkban. A folyamatos munka során és az eddig eltelt évek egy szoros különleges kapcsolatot formált közöttünk. Teljesen más életmóddá formálta életünket, ami tetszik és kedvemre van. Ezt az utat folytatva, szeretném bővíteni további életünket.

 

 

Pető Mihály – Kecskemét
petomisi@hotmail.com
peto_mihaly
Pető Mihályné Donát Dóra – Kecskemét
deedee2@freemail.hu
peto_mihalyne„ Ha boldog akarsz lenni, hát légy!” Ahogy megtalálja az ember a helyét a világban, úgy válik ez a mondat teljesen egyértelművé és természetessé számára. Azt érzem, most ott vagyok, ahol lennem kell. 2000. óta a Kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Logopédiai Intézet Autizmus Centruma a munkahelyem, ahol nagyon sok tapasztalással és tudással gazdagodhattam. A főiskolán, ahol szociálpedagógussá váltam több alternatív oktatási módszerrel ismertettek meg minket, illetve egy irány adtak a kezünkbe, hogy másként is lehet, és érdemes. Még a főiskola alatt el is végeztem egy drámapedagógusi kurzust amit a főiskolán indítottak, szintén négy éves volt az oktatás. A kutyás terápia úgy érzem ennek a szemléletnek hitbéli barátja, egy olyan erő, ami valóban „ másként is lehet, és érdemes”.

 

 

Rab Zsigmondné – Debrecen

 

Spisák Judit – Nyíregyháza

sipsak_judit

 

Dr.Varga Tamás – Debrecen

 

Dr. Zsadányi Judit – Debrecen