Személyi segítő kutyák

A személyi segítő kutyák olyan felnőtteknek és gyermekeknek segítenek, akiknek fejlesztésre van szükségük valamilyen sérülés, veleszületett fogyatékosság, akadályozottság miatt.

A személyi segítők ugyanazt a feladatot végzik, mint a terápiás kutyák, de mindezt a gazdi otthonában, folyamatosan. A terápiák alatt látszik a célszemélyeken, hogy mennyivel lelkesebbek, úgy végzik a feladatokat, hogy közben észre sem veszik, hogy dolgoznak. A kutya nagyon jó motivációs eszköz. A legtöbb intézményben heti egy legfeljebb két alkalommal vannak terápiák, sajnos a lehetőségek végesek, és magasabb csoportlétszám mellett nem túl sok idő jut egy személyre. A személyi segítő kutya mindezekre képes, de mindig kéznél van, napi rendszerességgel segíti a fejlesztést, ami így látványosan felgyorsulhat. A fejlesztési programot terapeuta segítségével dolgozzuk ki, és segítünk a gazdának, hogyan kivitelezze ezeket. Mindemellett a kutya jelenléte is igazi segítség, hiszen felvidítja, mozgásra készteti gazdáját. Feltétel nélküli szeretete, és odaadása nagyon sokat jelent a sérült embereknek.

Ha Önnek vagy gyermekének segítő kutyára van szüksége vegye fel velünk a kapcsolatot.

Személyi segítő kutyáink:

1.BUDDHA

AUTISTA SEGÍTŐ KUTYÁT adott át alapítványunk 2012. júliusában autizmussal élő gyermekeit nevelő családnak.

Buddha a fiatal labrador kutyus egy 3 és egy 6 és fél éves gyermeknek segít a mindennapokban. Kiképzői Héder Gábor és Nagy Lajos volt.

Buddha és a gyerekek kiránduláson

 

 

2. BIGYÓ

Nagy Levente 10 éves fiú sikeres személyisegítő kutya vizsgát tett BIGYÓ labrador kutyával 2015.06.13-án.

Felkészítője: Nagy Lajos

3. ROZI

Rozi fél éves barna színű labrador retriever.

Személyi segítő kutyának képzi Nagy Lajos az AURA Segítő Kutya Alapítványtól, Jakab Nándi nevű kisfiúnak.

Roziról édesanya szemszögéből:

“Rozival az élet örömtelibb és egészségesebb. Amióta Rozi van könyvtárba járunk és Frakkot olvasunk esténként. A gyerekeim többet mozognak, több időt töltenek a szabadban. Kreatívabb játékokat találnak ki. Ugyanakkor felelősséggel bánnak Rozival, úgy vigyáznak rá mint a 3. testvérükre.

Szabálykövetést tanulnak mellette és nő az önbizalmuk, a türelmük és a kitartásuk. Legszívesebben minden másnap megfürdetnék, ha lehetne. Ha vásárolni megyünk, mindig gondolnak rá.

Nándi nagyon sokat erősödött, önállóbb lett, határozottabb és kitartóbb, könnyebben éli meg és kezeli a kudarcot a kezével és korrigál, nem adja fel. Elkezdett rajzolni, kedvel és fantáziával. Rozit társként kezeli, olykor cinkos társként. Imádja, félti! A feladatokat lelkesedéssel, jókedvűen hajtja végre  kutyával. Rengeteg örömöt és élményt élnek át együtt. Nándi nagyon büszke, hogy ilyen okos és szép kutyája van.”

Rozi és a gyerekek

 

4. CSOKI

Csoki lassan egy éves fekete színű labrador retriever kutya. Személyi segítő kutyának képzi Nagy Lajos. Debrecenben Király Edit kislányának, Katának fog segíteni. Kata ADHD-s, Csoki így nagy segítség lesz neki a figyelemkoncentrációban, önállóságban, veszélyhelyzetek elkerülésében, az önálló közlekedésben, a másokra való odafigyelésben, mások igényeinek felismerésében.

Már most észrevehető, ahogyan Kata figyeli Csoki kutya igényeit. Mikor éhes, szomjas, mikor nincs előtte víz.

Csoki nagyon türelmes Katával, mindent eltűr tőle. Nagyon jó barátok, együtt is alszanak. Katának is nagyon nagy örömet jelent a kutya, nagyokat nevet rajta, mikor Csoki álmában ugat, vagy eszik, csámcsog.

Kata és Csoki