Rohamjelző kutyák

A rohamjelző kutyák a rohamszerű állapotoktól szenvedőknek nyújtanak felbecsülhetetlen segítséget. Különleges érzékelésüknek köszönhetően képesek a közeledő rohamot (pl. epilepsziás roham, vagy cukorbeteg hipoglikémiás sokkja) érzékelni, és ezt jelzik a gazdának. Így a gazdának lehetősége van biztonságba helyezni magát, hogy a roham alatt ne sérüljön meg, vagy gyógyszert bevenni, és így akár meg is előzheti a rohamot.

Alapítványunk a rohamjelző kutyák képzését az országban másodikként 2009-ben kezdte meg. A kiképzés során a PACSI Alapítványtól tanult Erik Kersting féle módszert alkalmazzuk, mely a kiválasztó tesztrendszernek és a speciális képzésnek köszönhetően 100%-os hatékonysággal működik. A teszteken alkalmasnak talált kutyák a kiképzés alatt valóban megtanulnak rohamot jelezni, és nincs selejtezés alkalmatlanság miatt, mert minden programba kerülő kutya működik. Ellentétben az amerikai módszerrel, ahol a képzésbe vont kutyák 50%-a sosem jelez rohamot.

A rohamjelző kutyák segítő kutya feladatokat is megtanulnak, és a rohamok jelzése mellett képesek segíteni is a roham alatt, a megtanult módon segítséget képesek hívni, jeleznek családtagnak, vagy utcán idegen embernek is, ha segítség kell. Ez azért nagy dolog, mert sokan, akiknek rohamaik vannak nem mernek kimozdulni, mert félnek, hogy elvesztik eszméletüket az utcán, és nem lesz segítség, sajnos valóban vannak rossz tapasztalatok is ez ügyben.

A kutyával rendelkező betegeknél az a tapasztalat, hogy enyhül a szorongásuk, önállóbbak, többet mozdulnak ki, magabiztosabbak, a rohamaik sűrűsége, és azok intenzitása csökken.

Ha szeretne rohamjelző kutya gazdája lenni, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

Rohamjelző kutyáink:

Filip

Filip, a golden retriever segít Zsadányi Dórin, a fiatal, halmozottan sérült, epilepsziás
kislányon. Így ő egyben egyéni terápiás, mozgássérült segítő és rohamjelző kutya.

 Péntek

Életmentő és barát egy személyben a labrador, aki akár 16 órával előbb jelez.

Szinte minden éjjel rohamai voltak Márknak. Egy idő után már annyira féltek a szülők, hogy csak ültek, és figyelták a kisfiukat. Rettegtek, hogy az újabb rohama újabb agykárosodást okoz – mesélte Zajácz Edina, a kisfiú anyukája, aki később már nyugodtan egyedül hagyhatta kisfiát a szobában, hisz baj esetén azonnali jelzést kapott.  Péntek nyolc hónaposan került hozzájuk, azonnal mély barátság alakult ki Márkkal. Nemcsak a rohamokat jelezte Péntek, hanem segített, amiben csak tudott, odavitte Márknak a cipőjét vagy felkapcsolta a szobájában a villanyt. Márk azota tünetmentessé vált, nagy örömhír számunkra.

Péntek ma terápiás segítőkutyaként színesíti sokak mindennapját.